Specialismen

Cerec


Geen afdrukken meer, maar scannen! Eindelijk hoeft u voor een (gedeeltelijke of volledige) kroon en zelfs voor een brug niet meer te “happen”. Mike Bloemen behoort sinds 1999 tot een wereldwijde groep van vooruitstrevende tandartsen die computergestuurde techniek gebruikt om keramische kronen en bruggen te maken. Die techniek heet Cerec. Geen noodkronen meer en geen afdrukken, na anderhalf uur verlaat u de praktijk met een kant en klare kroon. De procedure is als volgt: de tandarts beslijpt de tand of kies en maakt hiervan in de mond een scan met een speciale “camera”. De software maakt van de scan een computermodel en ik ontwerp een kroon. Draadloos stuurt de computer een slijpmachine aan die uit een blokje porselein in de gewenste kleur een kroon slijpt. Terwijl u een krantje leest en een kopje koffie drinkt slijpt de machine uw kroon. Een half uurtje later bevestig ik die kroon in uw mond. U kunt er gelijk mee eten. Voor bruggen moet u een dag of twee wachten, die moeten namelijk in het laboratorium gesinterd worden in een zeer hete oven (bijna 2000 graden). In dat geval krijgt u dus een noodvoorziening (indien mogelijk ook met Cerec gemaakt, maar dan uit kunsthars)

 

Biosafe vullingen

Wij passen bij voorkeur materialen toe die vriendelijk zijn voor uw lichaam. De meeste vullingen maken we van biosafe materiaal, glascarbomeer. Het bestaat voor een groot deel uit hetzelfde kristal waaruit tanden zijn opgebouwd: hydroxyapatiet. Het bevat ook veel fluorapatiet, het hardste materiaal dat levende organismes kunnen maken. Haaientanden zijn van fluorapatiet en die kunnen miljoenen jaren zeewater verdragen. Een vulling van carbomeer is tandkleurig, maar niet zo fraai om te zien als traditioneel composiet. De wetenschappelijke bezwaren tegen kunstharscomposieten gelden niet voor glasionomeren en glascarbomeren. Omdat glascarbomeren biologisch actief zijn, veranderen ze na het aanbrengen ook. Na enige tijd fuseert het materiaal daadwerkelijk met de tand. Onder de microscoop is de grens niet meer te zien tussen tand en vulling.

 

Wortelkanaalbehandelingen

Het zal u misschien verbazen: wij doen het graag! Pijnbestrijding is vrijwel nooit een groot probleem en het resultaat is buitengewoon bevredigend. Moderne techniek is ons zeer behulpzaam. Wanneer is een kanaalbehandeling nodig? Als een tand of kies van binnen zo ziek is dat spontaan herstel niet mogelijk is. Wat doet de tandarts? Eerst een goede diagnose stellen. Dat is misschien wel het moeilijkste. De kanaalbehandeling begint met verdoven, droogleggen met cofferdam, vervolgens een gaatje maken om de wortelkanalen op te zoeken, tenslotte de kanalen schoonmaken en vullen. Vaak in 1 zitting, maar soms hebben we meer zittingen nodig. Het belangrijkste van een kanaalbehandeling is het schoonmaken en vullen van het wortelkanaalsysteem. Dat systeem is te vergelijken met het wortelgestel van een boom met een paar grote wortels en een heleboel kleine. De bacteriën moeten eruit en vervolgens moet het goed dicht om te voorkomen dat er weer nieuwe bacteriën in komen. We doen dat door de grote kanalen schoon te vijlen en vervolgens met chemicaliën het hele systeem zo goed mogelijk uit te spoelen. We krijgen het nooit voor 100% schoon. De wortelkanalen vul ik met een biosafe keramisch materiaal en dat sluit ik weer af met een biosafe glasionomeer of glascarbomeer. Een kies of tand met een goede kanaalbehandeling maakt een hele goede kans nog lang zonder problemen te functioneren. Wanneer er een kanaalbehandeling is gedaan, kunt u niet goed waarnemen hoeveel kracht u gebruikt tijdens het kauwen of bijten met die tand of kies. We adviseren dan ook heel vaak om de kies daarna te versterken met bijvoorbeeld porselein.

Cofferdam


Om tanden en kiezen te behandelen is het vaak van veel belang de boel goed speekselvrij te houden. Vullingen worden meestal geplakt en dan moet er geen speeksel tussen zitten. Een tong kan ook aardig in de weg zitten. Soms gebruiken we spoelmiddelen die gewoon heel vies smaken. Dat zijn al drie goede redenen om sommige behandelingen met een cofferdam te doen. Het woord cofferdam komt uit de weg- en waterbouw, en deze techniek kent ook in de tandheelkunde al meer dan 100 jaar een toepassing. Heel simpel. Neem een velletje rubber van 20×20 centimeter, pons er een gaatje in en trek dat gaatje over de kies die je wilt behandelen. Op de kies zet je een soort paperclip zodat de rubberen lap blijft zitten om de kies. Het lapje span je in een raam. Het resultaat is een rubberen lapje voor de mond waar alleen die kies doorheen steekt die we behandelen. We gebruiken het bijna altijd bij wortelkanaalbehandelingen, maar soms ook voor vullingen. De eerste keer kijken mensen er vreemd van op, maar het is wel prettig hoor, u krijgt geen rommel in de mond, geen gedoe met doorslikken van koelwater.

Parodontale behandelingen

Het parodontium is het weefsel dat de tanden verbindt met het bot van de kaak. Heel veel mensen hebben ziekten aan het parodontium. Het varieert van bloedend tandvlees tot uitvallende tanden. Soms gaat het gepaard met klachten zoals vieze smaak, slechte adem, loszittende tanden of zelfs pijn, maar sommige mensen hebben nergens last van tot het te laat is. De DPSI (Dutch Periodontal Screening Index) is een handzame maat om een eerste indruk te krijgen. 0 (nul) betekent gezond, 1 betekent bloedend tandvlees, 2 ook nog tandsteen, 3min pockets van 4 tot 6 mm, 3plus hetzelfde als 3min maar ook teruggetrokken tandvlees, 4 betekent pockets van 6 mm of meer. Bij score 0 hoeft u niets te veranderen, bij score 1 of hoger moet u beter schoonmaken, bij score 2 moeten we ook tandsteen verwijderen, bij score 3 of 4 moeten we een nader onderzoek doen. Na eventueel nader onderzoek bespreken we samen een plan van aanpak. Over het algemeen gaan we eerst helpen om het eigen onderhoud flink te verbeteren. Heel gewoon uitleggen waar die krengen van bacteriën zitten en hoe je ze weg krijgt. Met tandenborstel, tandenstokers, ragertjes enzovoort. Als dat beter gaat, kunnen we ook het tandsteen verwijderen. Dat zit vaak goed vast en verscholen onder het tandvlees en is dus lastig te verwijderen. De oorzaak van parodontitis is niet echt eenduidig. Het is een infectieziekte, maar sommige mensen krijgen er nooit last van, ook al poetsen ze slecht. Het is ook wel duidelijk dat er verband is tussen hart- en vaatziekten en parodontitis en tussen suikerziekte en parodontitis. Dat staat zelfs wetenschappelijk vast. Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek naar het mogelijk verband tussen parodontitis en dementie. Bij parodontitis kan ook het gebruik van antibiotica zinvol zijn of een chirurgische behandeling. Dat doen we vaak in samenwerking met een tandarts-parodontoloog en een microbioloog.

Brightening

Een stralend gebit in één zitting vanaf € 275,-!

Als u niet tevreden bent over de kleur van uw tanden, gaan we eerst samen onderzoeken wat de oorzaak is en vervolgens wat er aan gedaan kan worden. Iedereen krijgt op den duur donkere tanden. Kleine barstjes in het glazuur nemen kleurstoffen op, vooral koffie, thee, roken, rode wijn, etc. Dat poets je er niet zomaar af, een deel zit echt in het glazuur. Mike Bloemen werkt met verschillende manieren om verkleurde tanden weer stralend mooi te maken. Soms nieuwe vullingen of andere restauraties, maar vaak kan het door “brightening”. In veel gevallen kunnen we een verbluffend resultaat bereiken door 1 behandeling. U verlaat de praktijk met een stralend gebit zonder dat het beschadigd wordt! Na de behandeling moet u wel een paar dagen goed opletten. Geen rode bieten eten bijvoorbeeld. We zorgen dat u alle instructies duidelijk mee krijgt.

In alle gevallen geven we u een persoonlijk advies welke methode voor u de beste is. De tandarts bepaalt samen met u welke methode geschikt voor u is en daarna komt u voor de behandeling bij een van onze speciaal geschoolde medewerksters.

Slechte adem en vieze smaak

Een probleem waarover we niet makkelijk praten is slechte adem. Maar het komt veel voor. Sommige mensen hebben het, maar weten het niet. Wilt u het zeker weten, vraag het eens aan iemand die u vertrouwt of vraag het aan ons. Verreweg de meeste problemen met slechte adem en vieze smaak komen door een probleem in de mond. Als het om cariës (gaatjes) gaat, is het duidelijk dat we die kunnen vullen. Problemen aan het tandvlees kunnen we ook heel goed verhelpen. Een goede mondverzorging inclusief reinigen van de tong is bijna altijd afdoende. Roken kan een grote rol spelen, maar ook voldoende (water) drinken. Blijf niet op goed geluk aan het werk met mintspray, pepermuntjes, spoelmiddelen en dergelijke, maar laat eens onderzoeken wat de oorzaak is. Goede kans dat we u kunnen helpen. In zeldzame gevallen waarin we ontdekken dat de oorzaak niet in de mond zit, kunnen we u gericht verwijzen. Een slecht gereguleerde diabetes of een stofwisselingsziekte hoort niet tot het werkgebied van de tandarts, maar we kunnen u wel op de juiste weg helpen.

 

Flitzprothese®


Een kunstgebit is een geweldige oplossing wanneer u geen tanden meer heeft. Of wanneer uw gebit zo slecht is, dat behoud niet goed voor uw gezondheid is. De kwaliteit van het kunstgebit is vooral afhankelijk van de pasvorm op de kaken en de passing van de tanden op elkaar. Omdat kunsthars krimpt tijdens het persen of gieten, is de pasvorm heel lastig. De nieuwste techniek is het slijpen van het kunstgebit uit een blok kunsthars. Het is mogelijk  in een computer het kunstgebit te ontwerpen en met een computergestuurde slijpmachine het kunstgebit uit een blok kunsthars te slijpen. De pasvorm van de Flitzprothese® is superieur aan elke oude techniek en de kunsthars is ook veel sterker dan alle bekende kunstharsen. Na een week of drie is uw kunstgebit klaar. U hoeft dus maar drie keer te komen voor een nieuw gebit. En als u tijdens een boottochtje zeeziek het kunstgebit overboord hoest, is het reservekunstgebit dat u gelijk hebt laten maken, een redding. Een reservekunstgebit kost nog geen €200 en is precies hetzelfde als het andere. De Flitzprothese® is ook heel geschikt voor een immediaatprothese. In alle gevallen zorgen we ook voor een fraai cosmetisch resultaat. Ook alleen boven of onder is mogelijk.

Deze techniek is bij Mike Bloemen Tandarts beschikbaar.

Een volledig kunstgebit zit in de basisverzekering met een eigen bijdrage. Houd rekening met het eigen risico! We informeren u volledig over de kosten.

Mike Bloemen is in 2014 gecertificeerd voor de Flitzprothese® van Avadent. Vraag naar de Flitzprothese® als uw oude kunstgebit aan vervanging toe is of als u een volledig kunstgebit wilt hebben. Als u belt voor een afspraak kan uw nieuwe gebit al binnen enkele weken klaar zijn. Als wij u nog niet kennen, wil Mike Bloemen eerst een kennismakingsconsult met u om zeker te zijn van de juiste behandeling voor u.

 

Onzichtbare beugel Air®Aligner


Als je de kinderen in de brugklas ziet lijkt het wel een epidemie: al die beugelbekkies. We vinden een mooi gebit belangrijk. Meestal is het behandelen tijdens de groeispurt de beste manier, vandaar die beugels op die leeftijd. Ook veel volwassenen willen graag een grote of kleine verandering van de stand van hun tanden. Maar ze willen heel vaak geen zichtbare beugel. Nogal wiedes, ze vinden hun tanden niet mooi en laat staan een beugel. Voor de behandeling van veel afwijkingen bestaat nu een onzichtbare beugel. Een doorzichtig plaatje dat uw omgeving niet zal kunnen zien. Tijdens het eten kunt u ze eenvoudig even uitdoen. Die doorzichtige plaatjes passen over de tandboog en verplaatsen de tanden en kiezen in kleine stapjes. Elke twee weken een nieuw plaatje totdat de tanden goed staan. Daarna een vasthoudplaatje en soms een draadje achter de tanden plakken. Het klinkt heel simpel en zo ervaart u het ook, maar er zit natuurlijk een enorme berg werk achter dat u helemaal niet merkt. Mike Bloemen kan u vertellen of het in uw mond mogelijk is. Naarmate de afwijking minder plaatjes vergt en korter duurt is de behandeling goedkoper. Als u een aanvullende verzekering hebt is (volledige of gedeeltelijke) vergoeding mogelijk. We informeren u over de kosten en de eigen bijdrage.

Mike Bloemen is in 2014 gecertificeerd voor de Air®Aligner. Maak een afspraak voor een kennismaking met Mike Bloemen als u geïnteresseerd bent in de Air®Aligner.